fakta.ba

Zbog prekomjerne radijacije: Apple mora prestati da prodaje svoj model iPhone 12 u Francuskoj

Zbog prekomjerne radijacije

Apple mora prestati da prodaje svoj model iPhone 12 u Francuskoj zbog prekomjernog nivoa radijacije, rekao je francuski ministar za digitalnu ekonomiju listu Le Parisien u intervjuu objavljenom u utorak, piše Reuters.

Francuski nadzor radijacije ANFR obavijestio je Apple o svojoj odluci da zabrani prodaju iPhone 12 nakon što je izvršio testove koji su pokazali da je specifična stopa apsorpcije (SAR) pametnog telefona nešto viša od zakonski dozvoljene, rekao je za list Žan Noel Baro.

Apple nije odmah odgovorio na Reutersov zahtjev za komentar.

Barot je rekao da bi ažuriranje softvera bilo dovoljno da riješi probleme sa zračenjem koji su povezani s telefonom koji američka kompanija prodaje od 2020.

“Očekuje se da će Apple odgovoriti u roku od dvije nedjelje”, rekao je on i dodao da je spreman ako to ne učine da naredi povlačenje svih iPhone-a 12 koji su u opticaju.

“Pravilo je isto za sve, uključujući i digitalne gigante “, kazao je.

Evropska unija je postavila sigurnosne granice za SAR vrijednosti povezane sa izloženošću mobilnim telefonima, što bi moglo povećati rizik od nekih oblika raka, prema naučnim studijama.

Francuski nadzorni organ sada će svoje nalaze prenijeti regulatorima u drugim zemljama članicama EU.

“U praktičnom smislu, ova odluka bi mogla da ima efekat ‘grudve snijega'”, rekao je Baro. Francuska je 2020. proširila propise prema kojima trgovci na malo moraju da prikazuju vrijednost zračenja proizvoda na ambalaži mobilnih telefona, uključujući tablete i druge elektronske uređaje.

Pratite nas
This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts.
Click to show error
Error: Server configuration issue

Copyright © 2023 fakta.ba | Powered by fakta.ba