fakta.ba

Jednostavna promjena jutarnje rutine može unaprijediti vaš imuni sistem

Neuronaučnik s Univerziteta Stanford i voditelj podcasta "Huberman Lab", Andrew…

Dok prva stvar koju mnogi od nas urade kada nam se alarm oglasi ujutru jeste da posegnu za telefonom, ljekari ističu da bi to trebali preskočiti i zapravo izaći napolje.

Neuronaučnik s Univerziteta Stanford i voditelj podcasta “Huberman Lab”, Andrew Huberman, u jednoj od epizoda poručio da sebi ne činite sebi nikakvu uslugu ukoliko odmah po buđenju uzimate telefon. Umjesto toga, pozvao je slušaoce podcasta da urade nešto što su mnogi odlagali i to do najmanje sat vremena nakon buđenja – da izađu napolje.

Iako bi vam svjež zrak mogao pomoći da malo oživite, najučnik je rekao da je sunčeva svjetlost ključni sastojak koji će učiniti da se osjećate budnije i koncentrisanije tokom dana.

I ne samo to – ukoliko svakog jutra odvojite nekoliko minuta napolju, a posebno na suncu kao dio vaše dnevne rutine to može poboljšati san, pomoći vam da smršate kao i da unaprijedite imuni sistem.

Sve je povezano s vašim cirkadijalnim ritmom – to su prirodni procesi u vašem tijelu koji prate ciklus od 24 sata i reagiraju na svjetlo i tamu. Dok mnogi povezuju prednosti sunčeve svjetlosti s vitaminom D, doktor Huberman kaže da zraci moraju doći do vaših očiju da bi vaš cirkadijalni ritam ostao na pravom putu.

Često, kada nemate dovoljno dnevne svjetlosti, to može pokvariti vaš biološki sat. Cirkadijalni poremećaji mogu uzrokovati probleme kao što su loš san, loša koncentracija i pospanost tokom dana.

Istraživanja pokazuju da ako imate cirkadijalni poremećaj tokom dužeg perioda, možete imati slabiji imunološki sistem i veći rizik od kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa , gojaznosti i raka.

“Ovo nije neka woo-woo biološka stvar”, rekao je Huberman, napominjući da postoje “stotine” recenziranih radova koji tvrde da je svjetlost rano u toku dana “najmoćniji stimulans za budnost tokom dana i pozitivno utječe na vašu sposobnost da zaspite noću.

U danima kada sunce samo “proviruje” kroz oblake, Huberman je rekao da biste trebali ciljati na oko 10 minuta izlaganja suncu rano u toku dana. U danima kada je oblačno ili kišno rekao je da biste trebali dobiti oko 20 ili 30 minuta izlaganja suncu.

Pratite nas
This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts. Backup cache in use.
Click to show error
Error: Error validating access token: The session has been invalidated because the user changed their password or Facebook has changed the session for security reasons. Type: OAuthException

Copyright © 2023 fakta.ba | Powered by fakta.ba